Om mig

Jag heter Helena och i mitten av mars 2013 började jag mitt nya liv som Bas-lärare i Huddinge i Stockholm. Sedan augusti 2014 är vi inte längre ett projekt utan jobbar permanent på Södertälje SFI.

Bas var ursprungligen ett projekt som handlar om att skapa en bas-utbildning för vuxna invandrare med ingen eller kort utbildning från sina hemländer. Istället för att bara gå förmiddagar, som vanlig SFI, går våra elever i skolan mellan 9-15. Språkundervisningen sker delvis enligt en metod som heter suggestopedi, som fokuserar mycket på det muntliga. Själv är jag bas-lärare och det innebär att vi ska fokusera på allt annat som man inte alltid hinner med som ”vanlig” SFI-lärare, t.ex. omvärldskunskap, arbetsmarknad, matematik, datakunskap, hälsa etc. Studiebesök och arbetsplatsbesök inte minst! Sex kommuner i Södertörn var med i projektet: Södertälje, Botkyrka, Huddinge, Haninge, Värmdö och Nynäshamn. Nu jobbar vi permanent i Södertälje. Bas finns numera också i Märsta och Järfälla i norra Stockholm. Vill du veta mer, klicka på Om Bas här ovanför.

Jag är relativt ny inom SFI och har tidigare jobbat i många år som redaktör på B.Wahlströms bokförlag, där jag gjorde serietidningar och barnböcker och jobbade lite med en bokklubb för barn. Jag var alltså nördigt intresserad av barn och läsning; att väcka läslust etc. Sedan dess har jag sadlat om och är sedan hösten 2010 istället nördigt intresserad av alfabetisering och att hjälpa vuxna invandrare utan så mycket skolbakgrund till ett språk. Innan jag fick jobbet på Bas – via Facebook faktiskt! –  jobbade jag några år med en A-grupp i Sollentuna och det var fantastiskt roligt. Jag har också satt mig på skolbänken igen och pluggat svenska som andraspråk för att bli behörig SFI-lärare. Jag har en gammal ämneslärarutbildning i bagaget (svenska och engelska) – annars hade jag nog inte kunnat göra detta nya vägval i yrkeslivet. I juni -14 fick jag också min lärarlegitimation! Våren 2015 kommer jag att gå en kurs i alfabetisering, 7,5 hp på Göteborgs universitet. Ska bli spännande, men en utmaning att hinna med. Att pendla 3 timmar varje dag till Södertälje sliter, det kan jag inte sticka under stol med.

I övrigt bor jag i Stockholm med två barn och hund. Jag är född och uppvuxen i Göteborg men har bott i Stockholm i snart 25 år.

Annonser

5 svar till “Om mig

 1. Hej!
  Kul att läsa om ert projekt. Jag blir extra glad av det faktum att de som är mist utbildade för en gångs skull får något extra, det händer inte ofta. Jag jobbar på SFI i Tierps kommun och ansvarar bl.a. för alfabetiseringen.
  Ska bli intressant att följa din blogg.

 2. anne arnehed

  Oj vad roligt att se hur det har utvecklat sig i Södertälje. Jag blir glad och varm om hjärtat när jag tar del av det du förmedlar i din blogg om BAS. Jag arbetade på dåvarande introduktionsenheten mellan 2007-2009 och kämpade hårt för att något sådant här skulle komma till stånd. Vi förde bl.a. fram suggestopedi som en bra metod men förändring tar tid 🙂
  Tack för att du delar dina erfarenheter med oss i Bloggen 🙂
  Anne Arnehed

  • Tack snälla för din kommentar! Ja, vi tycker nog att vi gör en hel del bra och hoppas sprida Bas till fler än nuvarande tre ställen.

 3. Hej Helena, du skrev på en annan blogg att du har en presentation om studieteknik som du kunde dela med dig av – jag är intresserad av det! Jag jobbar som SFI-lärare med främst 2C-elever men de har oftast inte heller nån bra kläm på studieteknik så all input till dem vore värdefull. Tack på förhand! Mvh/Jakob

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s