”Jag tycker inte om att någon ska vara oalfabet”


Min kollega berättade om en skrivuppgift hon givit en av våra grupper på Bas. Jag blev så berörd så jag måste bara få återge det: en kvinnlig elev från Afghanistan skrev om vad hon skulle göra om hon hade mycket pengar. Hon skulle starta skolor och förskolor i Afghanistan. Alla människor skulle få lära sig läsa och skriva. Hon vill att alla går i skolan. Hon tycker inte om att någon ska vara oalfabet. Visst är det ett underbart kreativt ord: oalfabet! Jag hoppas verkligen att hon får möjlighet att fullfölja sin dröm och kanske åka tillbaka till Afghanistan och hjälpa till att starta nya skolor.

Till saken hör att den här eleven lärt sig riktigt fort hos oss. Hon är över 40 år och har lärt sig läsa och skriva på sitt modersmål dari och på svenska på ca sex månader. Nu tittar hon på svenska nyheter på tv och skriver gloslistor i Google translate! Tänk om hon hade fått gå i skolan när hon var barn! Man blir bara helt tårögd!

Illustrerar inlägget med en bild på några barn i en afghansk skola. Och en länk till SAK – Svenska Afghanistankommittén, som hjälper till att bygga skolor i Afghanistan. Afghanistan är ett av världens farligaste länder för kvinnor …

Några siffror om flickors skolgång i Afghanistan – från 2014: 2004 gick endast 2% av flickorna i skolan. Idag – läs 2014 – går fyra av tio flickor i skolan. Endast 13% av kvinnor över 15 är skrivkunniga. Läs mer hos Sida.

oalfabet

 

Annonser

One response to “”Jag tycker inte om att någon ska vara oalfabet”

  1. Baydaa Anton

    Jag själv håller med henne, ingen ska vara oalfabet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s