Vi börjar jobba med Dina pengar och din ekonomi från sfiekonomi.se


Igår började vi jobba med boken Dina pengar och din ekonomi i Bas 3. Alla blev jätteglada för boken: en egen bok! Tack snälla Helena! Tacka Finansinspektionen, sa jag – det är de som står bakom sajten Sfiekonomi och det är de som gjort boken och allt arbetsmaterial, lärarhandledning etc. Här är en länk till boken:

Sfiekonomi_omslag

Eftersom vi jobbat i ca en månad med att öva på att läsa fakturor så började vi med kapitel 6 om att betala räkningar – kapitel 7 i filmen. Filmen via sfiekonomi.se funkar bara i en dator men jag hittade filmerna på Youtube också:

Prata pengar – privatekonomi på enkel svenska

Filmen funkade bra, även om de pratade lite fort. Vi lyssnade flera gånger och Charbel hjälpte till med förklaringar på arabiska. Sedan testade vi en del av arbetsmaterialet också, men det var svårt. Man skulle t.ex. placera in rätt ord på rätt plats i olika meningar. Layouten var för svår för våra elever, så jag ska skriva om och förenkla och prova igen. En mening/rad och bara de viktigaste orden. Jag ska också be Charbel om hjälp så ska vi försöka göra glosor svenska/arabiska i Quizlet. Jag har redan gjort med svenska och bilder, men det var tydligen svårt. Det handlar om svåra men viktiga ord som förfallodag, fakturanummer, OCR-kod, betalningsmottagare, bankgiro, belopp etc. etc.

De flesta av våra elever kan inte betala räkningar själva så mitt mål är att några fler – helst alla förstås – ska veta hur man gör och kunna läsa en faktura. Det är ju deras pengar. Många tar hjälp av sina barn. Vi har pratat om att det är viktigt att de som vuxna har koll på sin ekonomi och det är ju de flesta överens om. Att nästan all ekonomi sker via internet och appar nu för tiden gör ju inte saken enkel. Men vi kämpar på. Snart ska vi börja med kapitlet om budget, inkomster och utgifter. Vi tittar på hur det ser ut i Swedbanks och SEBs bankapp och hur BankID fungerar.

Wish us luck!

Annonser

One response to “Vi börjar jobba med Dina pengar och din ekonomi från sfiekonomi.se

  1. Baydaa Anton

    Bra jobbat Helena! Det är jätte viktigt ämne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s