En-orden är en stor familj – ett-orden en liten familj


Att lära sig vilka substantiv som är en och vilka som är ett är jättejobbigt, bara så att ni vet – ni som aldrig har funderat på om det heter en bok eller ett bok. Hur ska man hålla reda på vilket som är vilket? Speciellt om man har ett modersmål där det inte finns genus. Och ska lära sig att läsa och skriva för första gången.

Idag har vi jobbat lite i en av mina nya älsklingsappar Quizlet. Grupp 1 på Bas har övat på ord i köket: en skål, en sked, en tallrik etc. Väldigt bra! Quizlet är gratis så man kan sitta med sin telefon och lyssna på läraren säga en stekpanna hur många gånger som helst!

Efter den digitala övningen ville jag att alla skulle sätta sig i smågrupper och skriva ner så många ord de kunde på små notisar. Hette det en eller ett? Vad fanns i klassrummet och vilka andra ord kunde de? Jag skrev en och ett på tavlan och de fick gå och sätta sina lappar i de två olik grupperna. När de var klara tittade vi tillsammans på orden och flyttade på något om det hamnat fel. Vad många ord det var i den ena gruppen! Ja, sa Fatima från Afghanistan:

En-orden är en stor familj! Och ett-orden är en liten familj!

Klockrent, tänkte jag! Så är det: när ni ska lära er ett nytt ord – som är ett substantiv – så måste ni veta om det heter en eller ett. Titta så många som är en! Om ni inte vet vad det heter: chansa på en! Ungefär 75% av alla svenska substantiv är en-ord (reale) och resten är ett-ord – neutrum.

SFI-läraren Marcus har gjort en superbra liten film om detta. Den ska vi titta på en annan gång, då tekniken inte riktigt var med mig idag. Svenska med Marcus 1 – substantiv

Så här såg det ut på tavlan. Dålig bildkvalitet skylls på fredagstrött lärare …

Annonser

Ett svar till “En-orden är en stor familj – ett-orden en liten familj

  1. Baydaa Anton

    en duktig lärare + duktiga elever + bra lektion= perfekt resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s