Bas pratar om Sveriges nya pengar som kommer i höst


Den här veckan har vi tema pengar, som började med att vi lyssnat på Abbas Money, Money, Money – på svenska! – och avslutas på torsdag med ett besök på Tumba bruksmuseum. Där tillverkas våra sedlar fortfarande, visste ni det? Och sedlar till några andra länder också. Sverige var faktiskt först i världen med att trycka banksedlar – 1661!

Idag har vi pratat om de nya sedlarna som kommer – några redan i oktober! Vi har jämfört dem med de gamla sedlarna och pratat om personerna och landskapen som avbildas. Eleverna tyckte de var väldigt snygga! Och det tycker faktiskt jag också. Är extra glad för 50-lappen som pryds av Evert Taube, med Bohuslän på baksidan! Klippor, hav och en fyr! Riktigt snygga pengar alltså. Vore nästan synd att byta till Euro, haha.

En kul grej är att de små bilderna som representerar personens yrke på sedlarna kommer att röra sig när man vickar på dem – t.ex. en bok för Astrid Lindgren och en filmklappa för Ingmar Bergman. Antar att det är någon sorts hologram.

Alla sedlar och mynt blir nya utom 10-kronan, som behålls. Nyheter är en 200-lapp och en 2-krona. Allt kommer inte på en gång och vill du läsa mer så klicka här: Sveriges nya sedlar och mynt

Nya-sedlar-för-svenska-kronor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s