Arbetsplatsbesök hos Eko-odlarna på Skillebyholm utanför Järna


Äntligen verkar det ha blivit sommar och det var Bas 3, jag och vår nya modersmålsstödjare glada för. Det gjorde vår dag på Skillebyholm extra minnesvärd. Vilket fantastiskt ställe!

Jag ska inte gå in i detalj, men vi var i alla fall där och lärde oss lite om vad Eko-odlarna håller på med. Det är ett privat projekt som drivs på Skillebyholm av några män som tidigare gått trädgårdsmästarutbildning där. Nu driver de eget och odlar ekologiska grönsaker som de säljer till skolor, förskolor och äldreboende i Södertälje. Om jag förstod det hela rätt är också tanken att man vill starta nya kurser för att utbilda människor som antingen är långtidsarbetslösa eller av andra anledningar har svårt att få jobb. ”Från jord till bord”-projekt, där man även får lära sig om försäljning och marknadsföring. Eko-odlarna får handledning av Adhim Mezban, agronom som jobbar inom Södertälje kommun, och som också var den som tog emot oss och berättade om hur det gick till.

Vi fick också lära oss lite om vilka grönsaker man odlar och i vilken ordning man sår och skördar. Visste du att en paprika tar mer än dubbelt så lång tid att odla som en gurka?

Flera av våra elever verkade mycket intresserade av att jobba med den här typen av jobb. Många har odlat grönsaker etc i sina hemländer. Om detta ska kunna bli verklighet för dem, måste de dock lära sig prata lite bättre svenska – och också kunna läsa och skriva lite bättre. Det är ju kurslitteratur att ta sig igenom, förutom det praktiska odlandet.

Hela Skillebyholm var ett underbart idylliskt ställe och vi hade en mycket trevlig dag tillsammans. Långlunch i trädgården och promenad genom kohagen ned till vattnet blev det också tid till. Nästa vecka är det Bas 2s tur att åka och då med min kollega Husam.

Skillebyholm

Dagen efter gjorde eleverna och jag en film tillsammans. Den ligger på deras blogg så jag publicerar den här också.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s