Två roliga saker på jobbet idag!


1. Jag har ju hållit på med tema hälsa ett tag – i två grupper faktiskt. Många gånger har vi pratat om att hälsa betyder två olika saker på svenska. Konstigt språk! I alla fall: I anledning av att vi vägde och mätte oss och pratade BMI så insåg även jag att det är dags att göra något åt vikten. Och mathållningen. Jag har gått med i en grupp på Facebook som drivs av Ulrika Davidsson, kokboksdrottningen och hälsoexperten. Jag har gått ner så pass mycket att eleverna märkt det och alla vill veta hur jag gör. Vad äter jag? För att svara på detta har jag gjort en liten film – delad i två för att få plats på YouTube. Många av eleverna har varit väldigt engagerade. De vill ha recept, några vill köpa stegräknare och några har börjat gå till skolan istället för att ta bussen. Jag är nöjd om jag har sått några små frön till ett lite hälsosammare liv.

I alla fall: jag berättade för Ulrika om filmen och hon tyckte den var mycket bra. Roligt! Jag kom då på den glimrande idén att fråga henne om hon inte kunde tänka sig att skriva en lättläst kokbok. Skriva kokböcker kan hon ju och jag har kontakter på Vilja bokförlag, som gör jättefina lättlästa böcker för vuxna. Hon verkade riktigt positiv, så jag tänkte att jag skulle pitcha idén till Vilja. Håll tummarna! Det kan ju finnas fler än SFI-elever som vill ha en fin och vacker kokbok med härliga bilder och bra, goda och nyttiga recept!

Här är mina filmer. Vi har tittat tillsammans i en grupp idag igen – inför att vi skulle skriva om hur man gör för att må bra.

Gå ner i vikt, del 1

GÅ ner i vikt, del 2

2. Idag skulle vi genomföra en enkät, som alla elever på Södertälje SFI får besvara. På Bas gjorde vi den i språkgrupper. Jag och en av våra modersmålsstödjare var i den arabisktalande gruppen. En sak som framkom var att alla gärna ville ha en kursbok. En riktig bok och inte en massa stenciler. Bas 3, vår högsta grupp, där alla går på 1B har Språkvägen från Sanoma Utbildning. Den är uppskattad och bra. Men det finns inget riktigt superbra läromedel för lägre nivåer. Min kollega Linda skriver egna texter som eleverna tycker om, men det är fortfarande bara stenciler. Det blir så mycket papper …

Så jag tänkte att jag mailar väl Sanoma och frågar: har de någon Språkvägen A på gång? Inom fem minuter fick jag svaret att jodå, det var i pipelinen. Troligen klar till hösten 2016!

Mycket nöjd med mina insatser travade jag iväg till biblioteket i Södertälje för att låna en lättläst faktabok till en kursuppgift på alfabetiseringskursen. Utbudet är extremt magert, kan jag säga. Jag hittade till slut en som får duga. Den handlar om en man som handlar i en saluhall. Jag kan ju knyta an till mattemat, tänkte jag. Bibliotekarien ursäktade sig med att jag dock tyvärr hade en skuld på 280:- … För böcker jag för länge sedan lämnat tillbaka – men för sent … Lite smolk i glädjebägaren men på det stora hela en bra dag på jobbet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s