SFI handlar också om att bli en samhällsmedborgare 


Karin Sandwall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk, kommenterar det nya lagförslaget om att SFI ska bli en del av KOMVUX:

”Även kursplanerna ska skrivas om. En tanke är att det ska bli tydligare vad som ska läsas inom Sfi respektive inom grundläggande vuxenutbildning på Komvux. Bra, säger Karin Sandwall.

– Men det är viktigt att de skrivs så att de säkerställer att Sfi verkligen ska vara en kvalificerad språkutbildning för vardags-, samhälls- och arbetsliv. Man pratar mycket om Sfi som arbetsmarknadsinstrument och om vikten av att snabbt komma i arbete. Sfi ska bidra till nyanländas inträde på arbetsmarknaden, men Sfi handlar också om att bli en samhällsmedborgare, att kunna läsa tidningen, gå på föräldramöten, om att sätta sig in i politik och samhällsfrågor. Den biten får inte glömmas bort.”

Läs hela hennes kommentar i Skolvärlden här:

Lagförslaget om att SFI blir en del av KOMVUX

Helenas kommentar: Karin låter som en klok kvinna. För den oinvigde låter det här som en mängd nya fräscha kloka förslag. Tal om flexibilitet och individualiserad undervisning. Kortare väg till arbetsmarknaden. Individuella studieplaner och studievägledning till alla elever. Studier på kvällstid för den som vill. Etc. Men hallå! Så är det ju redan! Nästan överallt! Är det så mycket nytt?

Så ja, jag håller med om att mycket i förslaget är gammal skåpmat. Men jag tror också att det blir bra att SFI officiellt blir en integrerad del av KOMVUX. Det är redan det på många ställen. Analfabeter och akademiker går inte i samma grupper. Det är en myt som vi måste göra oss av med. Små kommuner kanske måste slå ihop studievägarna, men de är undantag. Lärarnas kompetens behöver säkert höjas på många ställen. Det är trist att höra att SFI har låg status. Det måste det bli en ändring på! Och så ser jag fram emot nya kursplaner. Faktiskt. De är luddiga och svårtolkade. Fast vi fick nya kursplaner så sent som 2012, så det verkar ju onekligen lite märkligt att skriva om dem så snart …

PS Jag har nu insett att det är kursplanerna för SAS grundläggande som ska skrivas om – inte de för SFI. SAS grundläggande är studier i svenska efter SFI.

Nationellt Centrum för svenska som andraspråk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s