Summering #Bas på #Bazaren, Kulturhuset Stockholm 29-30/1


Nu är våra två dagar på Bazaren till ända. Vår lilla ”monter” bemannades av några av oss från Södertälje men vi gjorde vårt bästa för att prata för hela Bas – alltså även Bas i Järfälla och Märsta (Sigtuna kommun).

Vi var mest där för att synas och tala om att Bas finns. De flesta besökarna på Bazaren är relativt högutbildade så vi visste att vi inte skulle bli nedsprungna av folk. Bas-projektet var ju ursprungligen finansierat av Länsstyrelsen i Stockholm och vår rektor, Jussi Koreila, och Sam Yildirim, utvecklingsledare för integration på tillväxtavdelningen vid Länsstyrelsen i Stockholms län, tyckte båda att det var en bra idé att vi var med.

Sam kom förbi och pratade med oss alldeles innan Bazaren stängde idag. Han sa bl.a. att han fortfarande minns en av våra elever som pratade på vårt spridningsseminarium. Hon berättade att efter att ha gått på Bas ett tag förstod vad hon skulle betala i affären och att hon också kunde åka vart hon ville med kommunala färdmedel – två saker som hon inte behärskat tidigare. Vilken grej! Det är betydligt svårare att undervisa den här målgruppen än en astrofysiker – sa Sam!

Läs mer om Sam Yildirim – en mycket engagerad man! – här:
Sam Yildirim – Nya steg för nyanlända

Men – några bra saker som hände under våra två dagar på Bazaren:

Sam Yildirim kom förbi med ett gäng politiker, varav några satt i riksdagen. Han berättade om Bas och om hur viktigt det var att satsa på den här målgruppen för att integrera dem i samhället och hjälpa dem ut i jobb.

Tre av våra nuvarande elever kom och var mycket nöjda med sitt besök.

Flera gamla elever kom och det var jätteroligt att träffa dem igen. En lovade att komma och vara förebild och prata med våra nuvarande elever.

Ca åtta personer som kom var intresserade av att gå på Bas. De kände inte till Bas, men var inte så nöjda med sina nuvarande SFI-utbildningar och hoppades få gå hos oss. Det är upp till deras hemkommuner att bestämma och de måste i så fall betala Södertälje kommun – så vi får väl se hur det går.

4-5 personer var intresserade av att jobba hos oss som modersmålsstödjare. Superkul!

Lärare och yrkesvägledare från bl.a. Nacka och Täby skulle ta med sig info om Bas hem till sina kommuner.

Jag hade ett mycket intressant samtal med en utredare på Arbetsförmedlingen, som jobbade med Starta Eget – en kontakt jag ska dra i i framtiden.

Jag återsåg några fd kollegor och andra vänner, vilket förstås var trevligt!

Jag är också glad att vi hade med min presentation av Bas som rullade på väggen bakom oss hela tiden. Vi var en av få utställare som hade projektor med. De flesta hade bara rollups och vepor.

Det absolut mest populära i vår ”monter”: vårt godis! Färgglada kolor från Ronna Livs. Tur att en av våra elever frågade om vi skulle ha godis med oss – annars hade jag glömt det. Så tack, Dikran!

Sammanfattningsvis tycker jag att det var roligt att vi var med, även om andra säkert hade fler besökare än oss. Jag ställer gärna upp igen nästa år!

IMG_4500

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s