Vi pratar bostad och hur man letar lägenhet


Flera av eleverna har efterfrågat att lära sig söka information på nätet och att de bl.a. vill lära sig hur man hittar en bostad. Härom dagen pratade vi ju om hur internet funkade så jag tänkte att idag var det dags att visa något mer konkret.

Vi började med att titta på yr.se och se hur vädret kommer att bli den närmaste veckan: det blir soligt och varmt!

Sen googlade vi på lite bostadssajter, bl.a. på bostadsportal.se, Telge.se och fixakontraktet.se. Vi pratade om hyresrätt och bostadsrätt, om förstahandskontrakt och andrahandskontrakt. Vi pratade om hyra och kvadratmeter. Detta har vi pratat om förut, men det är alltid bra att repetera ord. Många hade jättehöga hyror! 10000:-/månaden var inte ovanligt. Fattar inte hur de har råd!? De flesta har ju bara etableringsersättning eller pengar från soc.

Jag hade tänkt att de själva skulle registrera sig på t.ex. telge.se eller fixakontraktet.se efter vår genomgång, men jag såg att intresset inte var på topp, så jag skippade det. Konstigt, då jag själv tycker att man borde vara intresserad av hur man hittar bostad i det nya landet. Jag skulle dock gissa att man kanske tycker att det är så svårt att förstå och man har svårt att läsa, så det är lättare att överlämna ansvaret till någon annan, t.ex. handläggaren eller någon släkting.

Efter rast fick de istället två och två skriva så många ord och meningar de kunde till bilder. Bilder som också handlade om bostad och föreställde nån som åt, diskade eller tvättade i tvättstugan. En sorts bildpromenad alltså. Funkade jättebra med en praktisk övning. Intressant nog kunde de som skrivit ord och meningar på egen hand också läsa upp dem hyfsat bra. De två som istället hittat ursprungstexten till sin bild – från Va Med!-materialet – och bara skrivit av, de var inte alls lika bra på att läsa upp texten. Att producera eget var alltså mycket bättre än att skriva av!

20140520-134759-49679182.jpg

Inlägg 081 i utmaningen #blogg100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s