Glimt av ett elevliv


Imorse ringde en elevs son. ”Mamma kan inte komma till skolan idag för vi har blivit utkastade från vår lägenhet och har ingenstans att bo.”

Den här typen av problematik dyker upp med jämna mellanrum och det är lika jobbigt varje gång. Vad kan man göra? Vi är ju bara lärare och kan oftast inte hjälpa våra elever med bostad etc, hur gärna vi än skulle vilja. Det ingår dessutom inte i vårt uppdrag. Men ens hjärta blöder ju!

Eleven är en kvinna från Afghanistan, ca 40+. Hon har aldrig fått gå i skolan – förrän nu då. Hon bor ensam här med sina fem barn. Den äldste, som ringde, är 19 år. Han pratade rätt bra svenska så jag gissar att han kommit före mamma och småsyskonen som ensamkommande flyktingbarn. De andra fyra barnen är under 13. Storebror måste ta ett mycket stort ansvar för familjen och säkert rycka in och fixa en massa som svenska 19-åringar aldrig ens kommer i närheten av. Samtidigt ska han sköta sin egen skolgång.

Kan ni ens tänka er in i situationen? Ofattbart jobbigt! Mamman/vår elev är jätterar. Det går bra för henne i skolan och hon lär sig snabbt. Hon kan redan skriva riktigt fint och börjar läsa så smått. Hon förstår en del av vad man säger men pratar inte så mycket själv än. Men hon började inte hos oss förrän nu i januari 2014 heller, så om hon fick lite lugn och ro skulle hon säkert kunna lära sig riktigt bra.

Hur ska det nu gå? Ingen bostad och fem barn. Ensam vuxen i en helt ny kultur med ett nytt språk och regler hon inte förstår. Med säkert extremt jobbiga upplevelser i bagaget från det krigsdrabbade hemlandet. Jag hoppas verkligen att hon har en bra handläggare på AF som kan hjälpa henne!

Finns ingen bra bild till detta … Inget bra nånstans …

Inlägg 075 i utmaningen #blogg100

Annonser

2 responses to “Glimt av ett elevliv

  1. Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

    Hej! Vilken fantastisk blogg du har. Jag får vara med i en värld jag för det mesta jag bara betraktar på avstånd och förstår så litet av. Fler borde läsa vad du skriver! Vad bra att du kommenterade på min blogg så att jag hittade till din. Kram, Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s