Våra elever har bra blodtryck!


Idag var min sjuksköterskekompis Barbro på besök hos oss igen. Den ursprungliga planen var att vi skulle prata om vad vi gör på vår fritid och Barbro skulle överraska med att ha med sig material till att sticka och virka. Men förra gången blev alla så intresserade av blodtryck så Barbro hade lovat att hon skulle ta blodtryck på alla idag.

Så vi gjorde båda delarna: stickade/virkade och tog blodtryck. Fast vi började med att prata om blodet och hjärtat. Jag hade köpt med mig fem liter mjölk. Vad ska vi göra med all mjölken? Jo, hur mycket blod har vi i kroppen? Efter lite gissande kom vi fram till fem liter. Tänker att man kommer ihåg bättre om man har ett synminne också, därav mjölken.

Det blev en aktiv lektion där de flesta provade på att virka eller sticka. Några kunde sedan tidigare men de flesta var nybörjare. Och alla hade bra blodtryck! Snarare lågt än högt. Vi fick lära oss att det var bra med mer motion om man hade lite lågt tryck. Ett normalt tryck ska ligga kring 120/80.

Även denna lektion avslutades med en enkät. Barbro ville bl.a. veta vad eleverna gjorde på sin fritid. Alla kanske inte virkade eller stickade, som hon själv. Jodå, man träffar kompisar, promenerar, tittar på tv – och städar …

Alla som ville fick både garn och stickor av Barbro när hon gick. Verkligen gulligt! Alla blev jätteglada. Så jag hoppas att de fortsätter virka eller sticka hemma. Hjärnan mår bra av lite finmotoriskt arbete. Då lär man sig nämligen bättre!

Nästa tisdag kommer Barbro för sista gången. Då blir det klang och avskedsföreställning. Häng med!

Barbro hade ett rött och fint stetoskop.

20140429-173737.jpg

Inlägg 059 i utmaningen # blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s