Lyckad skogsutflykt #basälskarnaturenochallemansrätten


Idag var kollegan på studiebesök på annan ort och jag hade vår grupp hela dagen. Vitsipporna blommar och solen skulle skina. Jag bestämde att vi måste åka på studiebesök ut i naturen! Eleverna var förberedda på att de skulle ha bra skor och lunch med sig. Och SL-kort. Jag hade varit i kontakt med Huddinge Naturguide där en kille varit mycket vänlig och svarat på mina frågor kring vart vi skulle ta vägen. Bra med Facebook! Han föreslog Flemingsbergsviken, vilket visade sig var där vi var förra året. Tänkte att det blir bra att åka till samma ställe, så att jag inte villar bort oss i skogen. Det var bara jag och en modersmålsstödjare som skulle med och hon är ny hos oss.

Dagen började i klassrummet. Först tittade vi på en karta över området dit vi skulle. Fanns fin karta på nätet. Vad betyder de olika färgerna: vatten, skog, äng? Vad är väg och vad är stig? Hur ser man busshållplats och parkering? Vi pratar om det en stund.

Sen tittar vi i en av mina favoritappar Res i Sthlm. Vi ska åka från Huddinge sjukhus till Sörskogen. När vill vi åka? Hur ser man timmar och minuter i appen? Vilken väg tycker SL att vi ska ta? Jo, två olika bussar med byte i Huddinge Centrum. Vi kommer överens om när vi ska ses vid skolans ingång.

Sen pratar vi om allemansrätten. Eller rättare sagt, mest jag. Tänker att det är viktigt att känna till, då det ju är speciellt för Sverige och en del av vår kultur. Jag har förberett ett dokument i Notebook, där jag utgått från Naturvårdsverkets lättlästa version + lagt till många bilder för att det ska bli lättare att förstå. Jag har två modersmålsstödjare med mig i klassrummet. Vi pratar om vad man får göra och vad man inte ska göra. Jag hoppas att de åtminstone kommer ihåg två saker: att man får vistas i naturen och plocka blommor, bär och svamp. Och att man ska plocka upp skräpet efter sig! Flera har odlat grönsaker i hemlandet och jag förstår att de saknar sina trädgårdar. Kanske ska prata med dem om möjligheten att ha kolonilott?

Sen åker vi iväg! Solen skiner men det blåser lite kallt. När vi kommer fram till skogen är det dock mycket varmare och inte lika blåsigt. Tur, eftersom en elev glömt jackan hemma. Vi går in i skogen och kommer rätt snart till en plats där man har glimrande utsikt över viken. Dock är vi inte alls där vi var förra året, men jag försöker låtsas som om jag hittar. Efter en brant promenad ner till vattnet hittar vi så småningom stigen vi gick på förra året. Jag känner mig lugnare.

Jag försöker prata lite om olika träd; tall och gran, om kottar och om blåbärs- och lingonris. Skogen är riktigt majestätisk på sina ställen med stora och höga granar som måste vara flera hundra år gamla. Vi hittar efter ett tag till ytterligare ett ställe med jättefin utsikt. Där äter vi vår lunch. Som vanligt noterar jag hur olika matvanorna är i olika kulturer: de afghanska damerna äter kyckling, grönsaker och nötter. De arabisktalande har mer bröd, chips och Coca Cola – och tomater. Somaliskorna äter bröd och apelsin.

Härligt att höra många skratt och vi får en jättefin stund i solen. Flera vill stanna länge och undrar om man kan sova i skogen. Visst, säger jag. Det finns inte så mycket som är farligt i naturen. Det farligaste djuret hos oss är människan! Tyvärr har en av eleverna en tid att passa så efter ett tag måste vi återvända till busshållplatsen. De tre afghanska damerna ska hälsa på hos en fd elev som bor i Huddinge Centrum. Jag ber dem hälsa så mycket till henne från mig och kollegan. Vi saknar henne! Toppen att de lärt sig hitta så bra att de ger sig ut på små utflykter själva!

Eftertanke: en av de somaliska eleverna berättar att sådana här utflykter kan man inte göra i den somaliska naturen. Där finns människor med k-pistar … Och inget vatten.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: det är toppen att åka ifrån klassrummet ibland. Vi enades om att det här var mycket trevligare än en hel dag i skolan. Bra med lite hands on-lektioner ute i verkligheten. Flera elever i de andra två grupperna var lite avis, det märkte jag på morgonen. Några försökte byta till sig en plats i vår grupp! Så jag sa att jag gärna åker med dem en annan gång. Men det vill till att alla är hyfsat mobila om man ska ut i naturen så här.

Imorgon ska jag vikariera i samma grupp på förmiddagen och jag har därför tänkt göra en board i Bitsboard med ord vi lärt oss idag, så kan alla öva i paddorna. Förhoppningsvis kan vi också skriva en berättelse tillsammans, med utgångspunkt i de bilder jag tagit. Undrar om de väljer HaikuDeck eller Story Creator? Hoppas det blir ett bra efterarbete.

Så här fin utsikt hade vi över Flemingsbergsviken, en del av sjön Orlången i Huddinge kommun:

20140424-202241.jpg

Inlägg 054 i utmaningen #blogg100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s