Mycket lyckad baslärardag med folksagor


Idag var det baslärarnas tur att ta hand om alla eleverna medan SFI-lärarna jobbade med dokumentation av projektets lärdomar. Jag hade kommit på tanken att jobba med sagor från elevernas hemländer. Och mina två kollegor tyckte det var en bra idé. Och modersmålsstödjarna hängde på. Det hela byggde ju på deras mycket aktiva deltagande.

Vi skaffade alltså en saga från Afghanistan:

20140410-211900.jpg

En från Somalia:

20140410-211928.jpg

En som alla arabisktalande elever kände till:

20140410-212012.jpg

En liten grupp elever med andra modersmål fick jobba med min kollega och mig med Rödluvan och vargen:

20140410-212113.jpg

Vi inledde med ett bejublat framförande av Bockarna Bruse:

20140410-212215.jpg

Sedan fick eleverna arbeta i språkgrupper med sin modersmålsstödjare. De läste sagorna på sina modersmål, översatte till enkel svenska och övade in roller. Vi hade tagit med oss lite utklädningsgrejer. Vår lilla grupp jobbade med Rödluvan – och jag var vargen!

Alltså det var så kul! Jag tror att eleverna – och kollegorna och jag! – kommer att minnas den här dagen hela livet. Jag hoppas att de fått lite mer förståelse för sagor från olika kulturer – deras skillnader men också deras stora likheter. I tre av fyra sagor var det t.ex. någon som åt upp någon annan!

Det är också fantastiskt att se människor som när de kom till oss var slutna och blyga och nu vågar de klä ut sig och agera framför andra. Så är det för några av våra elever. Naturligtvis inte för alla. Men vi lägger mycket energi på att skapa en bra stämning i gruppen så att alla kan känna tillit till varandra – och en glädje i lärandet.

Så här roligt har vi på jobbet!

20140410-212745.jpg

Inlägg 041 i utmaningen #blogg100

2 responses to “Mycket lyckad baslärardag med folksagor

  1. Underbart och så inspirerande att läsa om er dag. Jag har använt mig av Degdeer, men har ännu inte spelat teater med våra elever. Eftersom vi ska sommarskola i sommar på SFI känns det som en härlig tanke. Tack för inspirationen. Stina

    • Vad roligt att du blev inspirerad!
      Du skulle varit med och sett de somaliska kvinnorna spela upp Degdeer. Inte direkt så mycket dialog, men desto mer action. Framför allt kvinnan som hade huvudrollen var sååå bra!
      Jag kan varmt rekommendera att prova att låta dem spela upp berättelser så här. Vi hade lånat boken på internationella biblioteket, där det finns fler tvåspråkiga sagor – alltså i det här fallet text både på somaliska och svenska. Sen hjälpte det förstås att vi har en modersmålsstödjare. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s