Hur ska det gå för Afghanistan?


Vi har ungefär 10 elever från Afghanistan på Bas. Jag hade också några afghanska elever i Sollentuna som jag fäste mig mycket vid. Flera säger att det inte finns något bra med deras hemland längre. De flyr krig, familjer splittras och de har bevittnat fruktansvärda saker. Många som kommer till Sverige är ensamma kvinnor med barn. Männen kan vara kvar i Afghanistan, men de flesta är döda, tagna av talibaner eller bara borta – man vet inte var. Så kvinnorna tar sig hit med sina barn, för att försöka ge dem ett bättre liv. Det är inte ovanligt att det äldsta barnet, ofta en pojke, kommer hit som ensamkommande flyktingbarn. Några år senare kan förhoppningsvis mamma och syskon komma efter. För en manlig elev tog det ca sex månader att ta sig hit. Han gick, klamrade sig fast under lastbilar och väntade i olika flyktingläger.

Gemensamt för. De flesta är att de inte har fått möjlighet att gå i skolan i sitt hemland. De vet oftast väldigt lite om Sverige när de kommer men de hoppas att de ska kunna skapa ett bättre liv här. Framför allt ett bättre liv för barnen.

Igår var det val i Afghanistan. För första gången på mycket länge. Talibanerna försöker med våld förhindra folk från att rösta. Men det sägs ha gått relativt fredligt till. 58% av landets röstberättigade befolkning har röstat = ca 7 miljoner av 12. Man hade tryckt upp 15 miljoner valsedlar och ändå tog de slut … Valresultatet förväntas komma den 24:e april.

Läs gärna mer här om du är intresserad. GP har haft en artikelserie om valet, och idag skriver SAKs (Svenska Afghanistankommittén) generalsekreterare om Sveriges militära engagemang i landet och att vi måste utvärdera det. Den svenska militära insatsen i Afghanistan betecknas som den största militärinsatsen i Sveriges moderna historia.

Min fråga är: hur kommer det att gå för den civila befolkningen?

GPs artikelserie: Valet i Afghanistan

Expressen: Valet i Afghanistan hyllas världen över

Svenska Afghanistankommitténs logo:

20140406-111513.jpg

Inlägg 037 i utmaningen #blogg100>

Annonser

Ett svar till “Hur ska det gå för Afghanistan?

  1. Ping: Söndags-surr #Blogg100 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s