Härligt avslut på veckan med besök av min sjuksköterskekompis som pratar hälsa


Jag har en väninna, Barbro, som jobbar som sjuksköterska. Nu går hon dessutom på folkhögskola och lär sig om hälsa och livsstil. I den anledningen ska hon skriva en uppsats och då frågade hon om hon kunde komma och träffa min elevgrupp och prata med dem om hälsa och också göra några grejer praktiskt. Visst, sa jag. Det passar perfekt, eftersom vi på Bas försöker fokusera mycket på elevernas hälsa. Förra terminen kom Hälsokommunikatörerna etc. Vi enades om att Barbro skulle komma fyra gånger, ca en timma varje gång. Följande är planerat:

1:a gången – vi pratar runt lite och berättar vad vi vill med detta. Vi går en promenad.
2:a gången – handlar om sömn, mat, ljus och mörker.
3:e gången – eleverna har inte fått veta men det står virkning på programmet!
4:e gången – det här ser jag mest fram emot: eleverna ska få prova rockring, balansplatta, yogabollar, hopprep och sånt där stort stretchgummiband.

Så idag kom Barbro med på lektionen. Hon presenterade sig och sen fick eleverna öva på att ställa frågor till henne. Kände mig superpedagogisk, haha! Var, varför, vad, hur? Var bor du? Varför är du här? Vad jobbar du med? Är du gift? (Standardfråga på SFI) Hur många barn har du? Vi pratade runt lite kring detta och förklarade upplägget med de fyra besöken. Alla var väldigt välkomnande och glada. Jag hade förstås förvarnat dem om detta härom dagen, så det var ingen total överraskning.

Sen var det dags att gå ut på promenad. Solen sken! Barbro lärde oss att det var bra att svänga med armarna när man går. Vi tittade på bilder av gångstavar i paddan. Tyvärr hade vi inga i verkligheten. Vi gick en sväng i Flemingsberg. Det är inte så superduperkul direkt, men det blev så lyckat: rätt var det var så kom vi till en liten loppis! Den drevs av en internationell förening för invandrarkvinnor och kvinnan som var där visade sig komma från samma ort i Syrien som flera av eleverna. De hade t.o.m. gemensamma släktingar. Flera av eleverna shoppade loss på tallrikar, strykjärn, teburk och parfymflaskor. Väldigt kul! Sen gick vi en stund till och tittade bl.a. på barn som spelade fotboll, barn som spelade basketboll, barn som lekte – och på gran och björk!

På språkstugan på eftermiddagen hade jag en mycket trevlig stund med ett par elever som har iPhone. Jag visade dem att de kunde ha Bitsboard i telefonen och hjälpte dem att ladda ner flera av boardsen vi jobbar med i paddorna. De laddade också ner Podcaster så att de kan lyssna på t.ex. Klartext – nyheter på lätt svenska. Och så hade vi roligt med Moji klockis, en app för barn där man kan lära sig klockan.

Under den här lektionen brukar vi möblera om i klassrummet så att det blir olika öar, där man kan sitta och jobba med olika uppgifter – läsa, skriva, lyssna eller prata. Vi är oftast två lärare och en modersmålsstödjare, även om jag också har varit ensam. Idag valde de flesta att jobba med iPads faktiskt. Några jobbade med Alfavux, några med Bitsboard, några lysande i Podcaster, en skrev om Syrien och gjorde collage i PicCollage och någon skrev av en text i Skolstil. En elev lyckades till och med skämta, vilket inte är så lätt på ett annat språk: när jag frågade honom om han hade en iPhone höll han upp sin gamla Nokia och sa ”iPhone 6!”. 🙂 🙂

Sist på eftermiddagen pratade en av kollegorna, modersmålsstödjarna och jag om hur vi kunde spela upp Bockarna Bruse. Vi fördelade roller och pratade ihop oss kring hur vi kunde klä ut oss. Många skratt blev det! Vi ska jobba med folksagor en dag nästa vecka. Fortsättning följer. Men nu ska jag till min bokcirkel.

Trevlig helg!

Inlägg 035 i utmaningen #blogg100

Det är inte bara tråkigt i Flemingsberg. Det finns skogspartier i närheten av skolan:

20140404-182408.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s