På Bas gör studieväg 1-eleverna presentationer i Keynote!


Skrytsam titel, eller hur!? Men – två av våra elever har, med lärarhjälp, snickrat ihop en presentation om Afghanistan som de visade i en av grupperna idag. Den ene killen kommer sedan att visa presentationen i de andra två grupperna. Tycker det gick riktigt bra, med tanke på att de aldrig pratat inför en grupp tidigare. Min kollega, som oftast har den här gruppen, var med på lektionen och vi släppte frågorna fria. Det blev en del frågor ställda och jag tror nog att gruppen som helhet lärt sig mer om Afghanistan.

Efter presentationen pratade vi i gruppen om de hade några tankar kring vad man övade på med det här. Med en hel del coachning från mig kom vi fram till:

Man övar sig på att söka information och bilder på internet.
Man övar sig på att samarbeta: vad vill vi berätta, vilka bilder ska vi ha med etc. Vad vet de som lyssnar om det vi ska berätta?
Man övar sig på att skriva korta bildtexter till bilderna.
Man övar sig på att träna på att prata inför en grupp och vad man ska tänka på då. (Detta fungerade mindre bra, kan jag säga. Delvis beroende på ovanan inför uppgiften men delvis också på personkemin mellan de två eleverna.)

För övrigt har de fått prova på hur Keynote fungerar. Det var väldigt kul att göra olika roliga övergångar mellan sidorna. Det kan se ut som dörrar som öppnas, som persienner eller som blad som vänds etc etc.

De har också fotograferat sig själva med iPaden + en karta över Afghanistan i en kartbok. Bilderna redigerade vi i appen Snapseed. Vi har provat olika typsnitt och sett vilket som var lätt att läsa.

Efter presentationen pratade jag en liten stund om att den/de som vill också kan göra något liknande. Man kan skriva om sitt hemland eller kanske låna med en padda hem och fotografera när man lagar någon speciell maträtt och berätta om det. Just då verkade ingen särskilt intresserad, men under paddvalet efter lunch frågade två killar från Syrien om de kunde skriva om Syrien. Yeay! Så de har, med hjälp av en modersmålsstödjare, börjat
fundera på vad de vill visa och leta bilder. Den ene killen från Afghanistan har börjat på en ny presentation, där han ensam väljer vad han vill berätta om. Han har t.o.m. lärt sig göra en skärmdump!

Sammanfattningsvis tycker jag förstås att det är jättekul att några är så intresserade och att de med paddornas hjälp relativt enkelt kan göra en snygg presentation och visa för sina klasskamrater. Under de kommande dagarna kommer de andra två grupperna att få lyssna till presentationen och kanske kan ytterligare någon eller några vilja göra något liknande.

Inlägg 031 i utmaningen #blogg100.

Keynote i paddans iOS7-version!

20140331-184152.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s