Bas 2 besöker Internationella biblioteket och Stadsbiblioteket


Idag har vi varit på utflykt! Hela gruppen var med utom en person. Och två modersmålsstödjare. Vi tog pendeln till Stockholms Central och lyckades byta till tunnelbanan. Har tidigare pratat med eleverna om att det är viktigt att veta vad slutstationen heter för att komma på rätt tåg. Så vi tittade på kartan för sjuttontusende gången och övade Hässelby, Farsta, Hagsätra etc.

På Internationella biblioteket möttes vi av bibliotekarie Anna, som jag bokat tid med. Hon visade oss runt och hjälpte oss att hitta böcker. Jag var framför allt intresserad av att leta efter två saker:

1) Böcker med två språk i samma bok, antingen under vartannat på samma sida eller på motsatta sidor. Det finns en del sådana titlar, mest barnböcker. De flesta av våra elever kan inte läsa på sina modersmål men några kan och då är det roligt att kunna se att man kan läsa texten på sitt språk och att det då troligtvis blir lättare att läsa den svenska texten när man vet vad det betyder.

2) Hade fått en idé om att vi kanske kunde jobba med folksagor lite längre fram, när mina Bas-kollegor och jag ska ha hand om alla eleverna i två dagar. Vi får se hur det går men tanken var att vi skulle jobba i språkgrupper med en saga från varje land/språkområde, översätta till svenska och kunna berätta för varandra. Skriva ner sagorna i Pages eller kanske göra någon sorts presentation i Keynote med fina bilder? Dela med oss av våra kulturer till varandra helt enkelt. De två modersmålsstödjarna hittade var sin saga: en från Afghanistan och en från Somalia. En av de arabisktalande eleverna lånade en saga på arabiska som vi fick tips om. Kanske skulle jag försöka få tag på nån fin utgåva avTusen och en natt framöver. Och självklart en svensk folksaga. Några tips?

Flera skaffade lånekort och lånade böcker + några ljudböcker. Vi hade ju varit så duktiga och fyllt i våra blanketter i förväg igår. De kom väl till pass! Modersmålsstödjarna dubblerar ett lektionspass i veckan som modersmålslärare och de hittade flera böcker som de kunde använda i sin undervisning. Kul!

Sen gick vi över till Stadsbiblioteket. Där hade vi ingen som guidade oss för det passade inte med tiderna, men vi klarade oss bra själva. Alla var vid det här laget väldigt trötta också. Många intryck. Jag försökte få till lite intresse kring lättlästhyllan, men det gick trögt. Det fanns faktiskt en hylla som hette just SFI-hyllan. Men 95% av det lättlästa är alldeles för svårt för våra elever. En eller två meningar per sida räcker. Det fanns några böcker från Vilja förlag – med cd! – men jag tror tyvärr inte att någon lånade.

Vi avslutade med att först gå upp i Rotundan och titta på rummet. Det är ju ett fantastiskt fint, jättestort cirkelformat rum med högt i tak. Sen tog vi en sväng in på barnavdelningen. Jag lånade Castor målar på persiska och svenska. En elev tyckte det var väldigt bra att kunna läsa på persiska i en bok och på svenska i den andra. Det blir ju t.ex. väldigt tydligt att vi läser från olika håll! Synd att det inte finns lättlästa böcker för vuxna på det här sättet. Jag älskar att läsa barnböcker och har ju dessutom jobbat med det, men jag förstår om alla kanske inte delar min passion. Jag har dock använt barnböcker en del i undervisningen och det har funkat jättebra.

Tyvärr kunde vi inte sitta och äta nånstans så alla var rätt hungriga. Klockan började närma sig 13. Till nästa gång så vet jag nu att man kan boka ett rum på Internationella biblioteket, där man får sitta och fika.

Sen gick vi mot tunnelbanan i snögloppet. Fick avsluta med att hjälpa en elev att köpa månadskort till SL, något som inte är det enklaste om man inte kan läsa. Biljettautomaten kan förresten vara nog så svår att förstå sig på även om man kan svenska.

Hur som, jag hoppas att det flesta var nöjda med besöket och att man kommer att åka tillbaka hit och låna fler böcker någon annan gång!

På Internationella biblioteket finns böcker på mer än 100 olika språk. Här hittar du också dagstidningar på ca 70 olika språk plus 1200 olika tidskrifter. Det finns t.ex. datorer där man kan läsa mängder med olika dagstidningar på alla möjliga språk. Tror att det ska finnas på de flesta bibliotek förresten. En fantastisk källa till information som många inte känner till.

Internationella biblioteket, Stockholm

20140319-163558.jpg

Den här tidningsläsande gubben möter en vid ingången!

20140319-163741.jpg

Stadsbiblioteket i Stockholm är ritat av Gunnar Asplund och byggt 1928.

20140319-163857.jpg

Inlägg 019 i utmaningen #blogg100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s