Paddmåndag


På måndageftermiddagar har vi val. För ögonblicket kan eleverna välja mellan samtal, iPads och sy. Ett tag hade vi data också, men det har visat sig svårt att få tid i datasalen. Eftersom Bas är ett projekt som hyr in sig i någon annans lokaler får vi alltid vänta till sist med att välja tider.

Vi har 14 elevpaddor och de brukar gå åt. Idag var jag ensam lärare, men i vanliga fall är vi två. Eleverna ligger på olika nivåer. Många jobbar med den nya appen Alfavux, medan andra får olika skrivuppgifter. De skriver i Skolstil och kan sedan skicka texten till vBookz där en markör följer med den upplästa texten. Den svenska rösten i vBookz har också lite bättre språkmelodi än i de flesta andra appar. Några har jobbat i Keynote med en presentation av Afghanistan – med lärarhjälp.

Det brukar vara trevliga eftermiddagar då jag går runt och hjälper de elever som vill. Tipsar om appar och hjälper dem med svenskan. En del jobbar ibland med någon matteapp.

Idag var det extra roligt: efter lektionen kom en av de äldre somaliska kvinnorna och visade upp sin nyinköpta iPad mini! Rhoda, vår modersmålsstödjare, och jag stod och pratade med henne en stund om hur man gör för att få de appar hon vill ha in i paddan. Och att de ofta inte är gratis. Hoppas hon återkommer med lösenordet till AppleID:t och ett värdebevis så att hon kan tanka på med lite pengar. Kul!

Flera av eleverna hade också sett en annons från Siba. Man kunde köpa en liten androidplatta för 699:-! Jag lär få läsa på om androidappar. Tur att Niclas på bloggen Sfipaddan just har skrivit ett inlägg om det.

Det har varit en lång men trevlig dag med början hos tandläkaren, cafébesök, undervisning/jobb och avslutning på kören. Så nu är jag värd det senaste avsnittet av True Detective!

Så här ser appen Alfavux ut. Gjord av Lena & Co på SFI i Norrköping. Din för 28:-

20140303-213113.jpg

Inlägg 003 i utmaningen #blogg100

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s