Dagens utflykt gick till IKEA


Favorit i repris: IKEA i Kungens Kurva. Den här gången åkte min kollega Linda och jag med bara vår egen grupp, som numera består av bara kvinnor. Baydaa, vår modersmålsstödjare i arabiska, var också med. Vi gick och gick, vi pratade om vad vi såg och vi läste på skyltar så gott vi kunde. Allra roligast var det nere på bottenvåningen där alla smågrejor finns; köksgrejor, lakan, filtar, lampor, ljus och blommor. Och julpynt!

Det var härligt att se hur kul det flesta tyckte att det var, speciellt i köksavdelningen. Kastruller och stekpannor var en stor hit. Och muggar för 4:-/st. De flesta av våra elever har ju inte så mycket pengar att röra sig med – eller nån bostad att ha grejor i – så flera gick därifrån tomhänta. Men några shoppade loss ordentligt. Själv hittade jag fina julbrickor, en julpläd och en orkidé.

Vi fick också en extra gäst, en kvinna som bor på samma lägenhetshotell som några av de andra. Hon tyckte det verkade så trevligt på Bas så imorgon kommer hon på besök till skolan. Vi raggar alltså våra egna elever! Sen är det självklart upp till hennes handläggare att bestämma om hon får gå på Bas eller inte. Men att få elever på det här sättet, genom att våra egna elever marknadsför oss, är naturligtvis väldigt roligt!

Innan vi åkte hade jag börjat morgonen med att ha släckt i taket, ett tänt ljus i adventsstaken och Halleluja (Decembernatt) med Peter Jöback i den digitala adventskalendern. Jag sa till alla att bara sitta och slappna av – gärna blunda – och lyssna på musiken. Det var en underlig förfrågan, det såg jag. Att bara sitta still och blunda på en lektion!? Det kan man väl inte? Så efter Halleluja öppnade vi en digital lucka till och tittade lite på Astrid Lindgrens jul: Pippi bakade pepparkakor på golvet och Stina sålde Skrållan. Jag tycker att det är viktigt att även prata om svensk kultur – och att känna till Astrid Lindgren ingår faktiskt i vår kursplan. Vi fick tillfälle att prata om vintersporter som att åka skridskor och skidor. Tänk om man kunde prova något av det någon gång – det vore verkligen kul!

Vi kollade också i appen Res i Stockholm hur vi skulle åka för att komma till IKEA. Jag har då paddan kopplad till Smartboarden så att alla kan se vad man gör. Detta gav anledning att öva på Till och Från, som jag nu hoppas att de flesta förstår. Tyvärr har inga av eleverna i vår grupp någon egen Smartphone. Så de kan inte öva själva på sånt här. Väldigt synd, då det annars finns många möjligheter att jobba med sin svenska i telefonen.

Vi övar på att läsa med en gång: ingång

20131205-005705.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s