Studiebesök på McDonalds med Bas 3


Idag var jag ute på vift med en annan grupp än min egen, tillsammans med min kollega Kerstin. Ett riktigt bra studiebesök blev det!

Vi pratar ju en del om svensk arbetsmarknad och vilka jobb man kan tänkas få när man är ny i landet och ännu så länge inte kan så mycket svenska. Nu hade vi fått erbjudande om att komma på studiebesök till McDonalds i Haninge. Nästan alla vår elever var intresserade men vi började med grupp 3, som är närmast att klara B-nivån och därmed nå ”taket” i Bas. Besöket var dock så bra, så vi kommer säkert att åka dit med de andra två grupperna också.

Vi blev välkomnade av Jon, som ägde restaurangen. Han ägde även den i Haninge Centrum. Han hade bytt ut sin karriär inom TV för att satsa på att driva en McDonalds för 15 år sedan – och då var han kring 50! För att lära sig hade han börjat från botten med att svabba bord och flippa burgare. Och han verkade verkligen trivas med sitt jobb! Och han var genuint intresserad av att visa sin arbetsplats för våra elever. 4 av 10 anställda på McDonalds hade annat ursprung än svenskt, sa han. Han skojade om att han själv var invandrare: från Norge! Det viktigaste var att man var hel och ren – och hederlig. Och att man förstod svenska hyfsat bra. För att stå i kassan måste man förstås kunna prata bra också, men man måste inte jobba i kassan om man inte vill.

Vi blev visade runt på restaurangen och i köket och vi fick ställa frågor. Som avslutning blev vi också bjudna på mat! Det hade vi verkligen inte räknat med, så vi blev väldigt glada!

Några saker vi lärde oss:
Bästa tiden att söka jobb hos McDonalds är i mars och augusti.
Man tjänar inte så dåligt faktiskt: är man ca 30, som många av vår elever, ligger ingångslönen på lite drygt 100 i timmen. Direkt från gatan. Sen kan man jobba sig upp inom företaget och t.ex. bli biträdande restaurangchef med leasingbil och 30000 i månaden. Kerstin och jag funderade på att sadla om, haha! Jag hade tjänat mer på McDonalds än som vikarie på förskola, det är ett som är säkert.
De har 1000 drive-in-kunder/dag.
De flippar 1000 hamburgare/dag – och detta var inte den största McDonalds jag sett direkt.
Största anledningen till varför ungdomar vill jobba på McDonalds är för att få kompisar. Det dejtades friskt, enligt Jon!
Det går bra att jobba där även om man har sjal, men man får inte ha långärmat – och inga smycken eller hennamålade händer.
70% av hans anställda jobbade deltid, vilket var bra att höra för våra elever som gärna vill kunna fortsätta på SFI samtidigt som man jobbar.

Som ni förstår: ett mycket lyckat studiebesök! Jag tror att Jon kommer att höra av flera av våra elever som gärna vill jobba hos honom. Men han tipsade om att det bästa var att fråga hos den McDonalds som låg nära ens egen bostad, så att man inte fick så lång resväg.

20131203-203326.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s