Wajiha från Svenska till varje pris besöker Bas


Förebilder!

Visst är det viktigt med bra förebilder här i livet!? Och kanske extra viktigt om man kommer från en kultur som skiljer sig markant från vår, man har inte fått möjlighet att gå i skolan och kan inte läsa och skriva på sitt modersmål, man har massor i livet att oroa sig för; och så förväntas man fixa allt, lära sig svenska på rekordtid och skaffa jobb. Det kan säkert knäcka den bäste. I ett sånt läge befinner sig alla våra elever. Då är det av största vikt att få träffa andra som varit i ens egen situation, och som har fixat livet här, lärt sig bra svenska och kommit en bra bit på väg. En sådan person är Wajiha, som besökte Bas i torsdags.

Såg ni serien om SFI som gick på SVT i våras: Svenska till varje pris? Man kan tycka vad man vill om upplägget, men jag tyckte behållningen med serien var att få en inblick i de åtta elevernas liv. Och sen var det ju kul att det gjordes tv av SFI över huvud taget! Wajiha från Afghanistan var en av eleverna och mig veterligen den enda i gruppen som var analfabet när hon kom till Sverige för tre år sedan. Hon började alltså på studieväg 1 i en A-grupp och har sedan kämpat sig igenom hela SFI och klarat D-nivån. Helt fantastiskt! Det är det inte många som klarar. Hon jobbar nu på ett äldreboende och planerar att studera vidare inom grundläggande vuxenutbildning. Målet är att bli sjuksköterska. Hon vill hjälpa andra, säger hon. Hon är nu 22 år.

När vi talat om vilka människor vi skulle kunna tänkas bjuda in till Bas har jag hela tiden tyckt att Wajiha varit klockren. Så det var extra roligt att vi verkligen fick till det. Hon kom helt på sin egen tid och hennes besök var en stor succé. Jag tror att speciellt våra kvinnliga elever från Afghanistan uppskattade att träffa henne. De fick lite egentid med henne, då de bara satt och pratade på dari.

Vi hade förberett besöket genom att se det avsnitt av Svenska till varje pris där hon var lite huvudperson. Sedan pratade vi om vad man kunde tänkas fråga henne om. Det blev till en liten lektion om hur man ställer frågor. Vilka är de vanligaste frågeorden? Exempel på frågor: Tycker du att du har fått några nycklar till det svenska samhället? Vad har du för drömmar? Vad har du för studietips? Glömmer du också det du lär dig eller kommer du ihåg allt?

Rent praktiskt gick det till så att vi samlade två av våra elevgrupper till en, som fick träffa Wajiha före lunch och den tredje gruppen efter. Alla modersmålsstödjarna var med och översatte det Wajiha sa. Hon fick vara sin egen tolk till dari, då vår dari-modersmålsstödjare tyvärr inte var där den dagen. Men det funkade jättebra. Wajiha var mycket lyhörd för gruppens funderingar. T ex började två kvinnor gråta och då ledde hon nästan omärkligt in det på att hon själv faktiskt grät varje dag i sex månader när hon först kom till Sverige. Hon var 19 år och hade aldrig hållit i en penna. Nu förväntades hon lära sig läsa och skriva på det här nya konstiga språket. ”Det kommer aldrig att gå!” Men det gjorde det! Och till och med så bra att hennes lärare rekommenderade henne att vara med på tv!

Alla lektioner lämnar inte ett så stort avtryck som den här, så det var fantastiskt roligt och något vi alla kommer att leva på länge. Vi hoppas också kunna hålla kontakt med Wajiha framöver. Och om en dryg vecka får vi besök av en ny förebild! Jag återkommer om det.

Vill du se det avsnitt av Svenska till varje pris där Wajiha var med, så klicka på länken här nedanför. Ett av de mest rörande avsnitten var annars det som fokuserade på Abdellahi från Somalia. Nr 3 i serien tror jag.

Svenska till varje pris, del 1

Här pratar Wajiha med några av våra elever.

20131203-210835.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s