Goda nyheter för Bas!


Två goda nyheter för Bas:
1) Det finns en separat passus i den nyligen publicerade SFI-utredningen om en speciell utbildning för människor med ingen eller kort utbildning från sina hemländer.
2) Vår duktiga projektledare Åse har ansökt om ytterligare bidrag för att fortsätta med Bas – och fått det! Nu har vi så att vi kan bedriva undervisning till och med maj 2014! Detta firade vi med AW i fredags!

Så här skriver Åse i vår officiella basblogg:

Regeringens Sfi-utredning presenterades nyligen och i den finns ett förslag om ”Basutbildning som komplement till Sfi” för analfabeter och kortutbildade med!

Läs hela avsnittet här:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Statens-offentliga-utredningar/Statens-offentliga-utredningar_H1B376/?html=true

Du hittar det i avsnitt 16.1 under rubriken ”Andra frågeställningar utredningen valt att uppmärksamma.”

Väl värt att läsa i sin helhet (en dryg sida), men sammanfattningsvis säger man:
”Det finns ett antal personer som börjar på SFI studieväg 1 som inte har någon skolbakgrund att tala om överhuvudtaget…/../… De har ett stort behov av grundläggande utbildning även i andra ämnen…./…/ De skulle behöva någon annan typ av skola/utbildning som i dag inte erbjuds inom utbildningssystemet…/…/ Mot den bakgrunden ser utredningen ett behov av ett basämne som kan kombineras med SFI studieväg 1 och som är inriktad på sådana grundläggande kunskaper och färdigheter som behövs för att hantera olika vanliga vardagssituationer. Den här typen av utbildningar har bedrivits i projektform bland annat i Stockholmsområdet. I de möten och kontakter utredningen haft har erfarenheterna beskrivits som goda. /…/ Lämpligen läggs ett sådant ämne inom ramen för grundläggande komvux.”

Verkligen roligt att detta nu tagits upp på högsta nivå… Nu hoppas vi bara att denna del av SFI-utredningen får positivt gensvar bland remissinstanser och beslutsfattare!

Ytterligare en glädjande nyhet är att Bas nu beviljats fortsatta medel för att driva verksamheten till och med maj 2014. Länsstyrelsen bidrar med huvuddelen av pengarna men även några av Samordningsförbunden i Södertörn bidrar. Samordningsförbunden i Södertälje och Haninge/Nynäshamn/Tyresö är med – och samtal pågår med Samordningsförbundet i Huddinge/Botkyrka/Salem.

Länsstyrelsen har även beviljat medel till att anställa en person som ska utreda hur intresset för ett fortsatt Bas (efter maj 2014) är i kommunerna, vilket elevunderlag som finns och i vilken form en sådan fortsättning skulle kunna bedrivas.

Det sistnämnda kanske inte låter så märkvärdigt, men är ytterst viktigt för oss och för Bas framtid! Vi håller tummarna för att Åse hittar en bra person till detta.

Vi och projektet rör oss framåt! 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s