Utflykt: Lär dig läsa med SL


Härom dagen var jag och en av våra modersmålsstödjare på utflykt med min elev-grupp. Vi har fått fyra nya elever och kollegan jobbade med annat under dagen, så jag tänkte att det kunde vara dags med en liten tur in till stan.

Vi åkte pendeltåg, tunnelbana och Tvärbanan: Huddinge C – T-Centralen – Fridhemsplan – pick-nick i Rålambshovsparken – Alvik – Årstaberg – Huddinge C. Man är ju omgiven av text överallt; något som vi troligen inte tänker så mycket på till vardags. Men om man inte kan läsa vad som står så ger det lite perspektiv. Tänk dig att du skulle hitta mellan pendeltåget och tunnelbanan vid T-Centralen i Stockholm och du inte kunde läsa på skyltarna. Och heller inte kunde tillräckligt bra svenska för att fråga någon om vägen. Problematiskt, minst sagt. Jag har förstått att strategin är att man lär sig hitta tillsammans med någon annan och sedan memorerar vägen.

Den här dagen stannade vi i alla fall och läste på en massa skyltar. Vi övade på konstiga svenska namn som Huddinge, Älvsjö, Årstaberg, T-Centralen, Rådhuset, Fridhemsplan, Alvik, Stora Essingen, Gröndal, Liljeholmen och många fler. Och så hade vi en mycket trevlig pick-nick i Rålambshovsparken. Solen sken och Mälaren glittrade!

Har ni förresten funderat på varför stationsskyltarna vid pendeln och tunnelbanan är skrivna med versaler men de vid Tvärbanan med gemener?

När man ska ta tunnelbanan vid T-Centralen är det inte lätt att hitta rätt linje – även om man kan läsa:

20130914-160641.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s