Den svenska naturen och arbetslivskompetenser


Förra veckan hade vi två bra besök som jag hoppas ska ge våra elever mycket i framtiden:

På mitt förra jobb hade jag kontakt med Naturskyddsföreningen och våra elever gick en promenad vid Rösjön med en naturguide. Jag tog därför kontakt med Maria Bergström och frågade om det fanns möjlighet att flytta detta koncept till oss i Bas. Vi har ju inte så mycket pengar att röra oss med. Efter några turer stod det klart att det skulle funka! Maria kom och träffade mig och två kollegor och vi la upp en plan:

Maria tar fram ett naturbingo och vi förbereder eleverna i klassrummet på ord som behövs. Med modersmålsstödjarnas hjälp pratar vi om allemansrätten etc. Tre gånger kommer sedan Maria och leder oss på naturpromenader i tre av våra elevers hemkommuner: Huddinge, Södertälje och Haninge. Det blir mycket hands on och de kommer både att få göra kottkor och binda kransar av löv. Dofter och ljud är också viktigt. Jag ser verkligen fram emot detta och vi hoppas kunna genomföra promenaderna i maj. Läs gärna mer om naturguidning via länken här nedanför. Du kan själv gå med på en söndagspromenad:

Naturskyddsföreningens naturguider

I tisdags hade vi besök av Magnus Axell, som bl.a. pratade om arbetslivskompetenser. Och om att bäst formella meriter är inte längre är avgörande för arbetsgivare när de anställer. Mjuka kompetenser är också viktiga, t.ex. attityd, servicekänsla och samarbetsförmåga. Det svenska utbildningssystemet utmärks av att ha få bryggor mellan studier och arbetsliv. Här kommer de sju kompetenserna som arbetsgivare letar efter när de ska anställa:

Grundläggande arbetslivskompetenser
Att ta initiativ
Att ta ansvar
Att kommunicera
Att följa tidsramar
Att fungera i sociala sammanhang
Att lösa arbetsrelaterade problem
Att förstå och förhålla sig till oskrivna regler

Många av våra elever är ju jättebra på mycket av det här, även om de än så länge inte är så bra på svenska. Hur kan vi jobba mer med det i Bas? Kan vi ge våra elever kompetensbevis på detta? Vi kom överens om att sätta oss ner och bryta ner kompetenserna och beskriva dem med konkreta exempel. Magnus hade också ett material som vi kommer att få ta del av.

Visar vi att vi jobbar aktivt med det här kommer Magnus att berätta om det för arbetsgivare i regionen. Till en början hoppas vi på att få göra studiebesök på arbetsplatser. I förlängningen kanske några av våra elever får jobb! Det är ju ändå målet med Bas: att lära sig så pass bra svenska och så pass mycket om det svenska samhället så att man kan bidra med sina egna kunskaper. För våra elever har mycket kunskap, även om en del av den väl inte är den absolut mest efterfrågade i vårt samhälle. Tyvärr är de väl de som står längst från arbetsmarknaden i och med att de inte kan språket och de flesta inte heller har fått möjlighet att lära sig läsa och skriva. Men: de har mycket osynlig kunskap som vi måste hjälpa dem att få syn på och på det sättet höja självkänslan och självförtroendet.

Så jag ser fram emot både naturpromenader och att på nåt sätt kunna inkorporera de sju arbetslivskompetenserna i undervisningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s